Klostret Zeliv

Vi är stolta presentera att vi har egen import av vårt Tjeckiska klosteröl!

På klostret Zeliv, med anor från 1200-talet, i den tjeckiska regionen Vysocina bryggs det öl. Klostret är det sista klostret i Tjeckien som själva äger sitt bryggeri. Bryggmästare Jiri Kratochvil, med förflutet hos Bernard, är ansvarig för produktionen och nästan alla ölsorter namnges efter tidigare abbotar på klostret. All öl är ofiltrerad, opastöriserad och de lagras i 30-60 dagar.

2005
För 15 år sedan så importerade en man i Helsingborg, vid namn Stefan Cesar, kakel och klinker från Italien. När han hade varit nere på ett besök hos leverantör och var på väg hem i bil, så fick han en idé. Om man kanske skulle börja importera öl? Så han styrde kosan mot Tjeckien och bryggeriet Bernard. Väl där så fick han tag i försäljningschefen som heter Jaroslav och som var bra på engelska. Stefan förklarade vad han hade för planer och Jaroslav nappade på idéen, Bernard fanns inte i Sverige. Stefan började importera ölet till Sverige och sålde in det hos oss på Bullen.

2010
Gick ett tag och Jaroslav började på ett nytt bryggeri, Bakalar. Stefan började importera deras flasköl och in med dem till oss.

2012
Det gick några år och en dag så slutade Jaroslav på Bakalar och gick till ett nytt bryggeri, i samma veva så tappade Stefan importen till en stor importör i Sverige. Han kontaktade Jaroslav som då hade börjat på Chotebor och han började importera Chotebor som han sedan sålde in till oss. 

Stefan ock Lasse var nere på besök i Tjeckien och vid en middag sa Jaroslav att han hade ett mikrobryggeri som kunde passa Bullen. Nu gällde det att få Stefan att importera ölen så vi fick tillgång till den.

2014
Efter tipset om mikrobryggeriet så började Stefan handla öl från ett kloster, just det, Želiv!...Här dyker geniet Jiri upp. Det går några år och Stefan ska gå i pension, börjar avveckla sitt företag och säger till mig och Lasse att ansöka om egen import hos skatteverket, det funkar!
Vi har haft importen sedan 1/3-2017.

Bullen blir egen importör av Zelivölen
Klostret har ett litet samarbete med ett kloster i Ungern och säljer till ca 30 pubar i Tjeckien, sedan är vi de enda i hela världen som har deras magiska ölprodukter!

/Jonas

Ölprovning

Prova 5 av våra tjeckiska klosteröl på en ölprovningsbricka för endast 160 kr.