Om dessa Väggar kunde tala...

Om Restaurang Bullen

Året var 1897

  • Oscar II regerar Sveriges och Norges. Han har år 1897 tio år kvar att leva. Två år före sin död upplöses unionen med Norge år 1905, till stor lättnad för broderfolken. Och ett bekymmer mindre för Oscar II.

  • Folk dör i tuberkulos, kikhosta och andra infektionssjukdomar. Än ska det dröja ett drygt halvsekel tills läkarvetenskapen tar kontroll över tbc, polio och andra plågoris. Bättre bostäder, kläder och hygien är andra viktiga hälsofaktorer.

  • Hela Sverige talar nu om agitatorn August Palm och hans historiska tal ”Vad vilja socialisterna?” som han hållit sex år tidigare i Malmö – några med skräck, andra med hopp. Talet drev på den utveckling som snart skulle göra Socialdemokraterna till 1900-talets starka politiska motor. Tidningen Arbetet, som var en del av framgången, kan fira sina 10 år.

  • August Strindberg skiljer sig från den österrikiska journalisten Frida Uhl.
    Med henne hade Strindberg gift sig1893. Paret flyttar på hösten till Fridas morföräldrar i Österrike. Året därpå föds dottern Kerstin. Makarna separerar i samband med att Strindberg reser till Paris. Infernokrisen börjar, som August kommer stärkt ur.

  • Detta år förlades Kronprinsens husarregemente till nybyggda kaserner i samtidigt som en skvadron överfördes till Livgardet till häst i Stockholm. Lukten av hästskit – den tidens avgaser – var en del av Malmös vardag.

  • Första numret av skämttidningen Strix ges ut. Tidningen innehöll bland annat skämtteckningar av Albert Engström. Samtidigt gör The Katzenjammer Kids debut i New York Journal, i Sverige kända som Knoll och Tott.

  • I Bullens nuvarande lokaler serveras för första gången pilsner och enklare rätter. Thuréns Bierhalle öppnar servering i det nybyggda huset på Storgatan.

Nio år senare

År 1906 övertogs stället av Oscar Wernersson. Vid tre skifferbord spelades det biljard med äkta elfenbenskulor. Många var de elever vid latinskolan och nuvarande Pauliskolan som hellre tillbringade sina dagar vid biljardborden än i skolan. På kvällarna serverades det pilsner och lättare maträtter som potatissallad med kokt korv till biljarden. Från början var ingången och baren i samma rum, det lilla hörnrummet. Mittsektionen, nuvarande baren, är samma bardisk som folk fylkades runt för över hundra år sedan. Den ståtliga öltappen i silver har hängt med sedan Wernerssons tid och är Sveriges äldsta som fortfarande är i bruk.

Om dessa Väggar kunde tala...
... skulle de berätta om Oscar Wernerssons två stora intressen, ryskt kägelspel och duvuppfödning. Duvslagen hade han på vinden och han var så framgångsrik att han fick ett stort antal diplom. En del av dessa finns fortfarande bevarade och hänger på väggen till vänster om baren. Intresset för kägelspel resulterade i att Wernersson arrangerade de svenska mästerskapen i denna ädla sport här på Bullen. Familjen Wernersson drev sin Öl & Biljardsalong ända fram till 1958 då man med ålderns rätt drog sig tillbaka. Under både första och andra världskriget hade ölsjappen en stor social betydelse och Wernerssons Öl & Biljardsalong var under drygt ett halvt sekel en klassisk adress.

The Bull’s Eye

De följande 11 åren bytte stället ägare ett par gånger innan det köptes av Harry Theander och döptes om, på engelskt manér, till The Bull’s Eye.
Efter en omfattande renovering öppnade Harry Theander den 1 oktober 1969.
The Bull’s Eye var då Malmös första pub med engelskt stuk och blev snabbt en het mötesplats för 70-talets kulturella parnass och andra glada utegångsfår.

Baren hade flyttats från sin ursprungliga plats i hörnrummet, exklusiva och idag helt unika gyllenlädertapeter - fabriken brann ner 1975 - beställdes från Frankrike, ingången flyttades från hörnet till nuvarande läge på Storgatan, väggboaseringar och trädetaljer komletterades och tillverkades i exakta kopior av en snickare. Vid ingången syns både panelen från 70-talet och den väggfasta från förra seklets början!

Stafetten går vidare
År 2006 påbörjas en ny sträcka i Bullens stafettlopp. Efter många år som framgångsrik krögare lämnar Jan Theander över stafettpinnen till ett ungt gäng av entreprenörer.

Visserligen finns ”Der Alte” i bakgrunden som konsult ännu en tid, men han behöver inte längre ägna dagarna åt inköp, ekonomi och personalfrågor.
Jan Theander är nöjd med ägarbytet, en garanti för att den Bullen-kultur han byggt upp kommer att fortleva.

Ami, Vicki, Jonas, Lasse och Micke hälsar alla gäster varmt välkomna.

109 år senare

Nå, alldeles purunga är inte de nya ägarna; samtliga har arbetat kortare eller längre tid på Bullen. Precis som i ett stafettlopp blir det alltså en flygande start för de nya ägarna.
Tillsammans representerar de hundra års samlad erfarenhet av restaurangarbete. Teamet har en bred kompetens inom allt från vardagens luncher till kvällarnas och helgernas festmat, från öl, vin och whisky till bordsvatten och kaffe.

Skillnaden
Att driva krog framgångsrikt handlar dock om mer än varukunskap. Det som utmärker goda krögare är egenskaper man inte kan lära sig på restaurangskolan. Det handlar om en medfödd känsla för service, en positiv hållning till yrket och inte minst förmågan att ”läsa människor”.
Tidens många flott inredda men glest besökta restauranger saknar ofta det genuint folkliga Bullens gemytliga stämning och livsbejakelse. De nya ägarnas vet att deras uppgift är att förvalta och förädla dessa dyrgripar.

Gästernas Bullen
Vad är det som gör Bullen så unikt? Ett par fenomen har redan nämnts; servicekänslan och toleransen. Till Bullen-kulturen hör också sommarens uteservering och Malmös äldsta och vackraste kran – ölpumpen som tronar på bardisken.

Men vad vore Bullen utan sina gäster! Hit kommer lunchätare, middagsgäster och after work-stammisar. Hit kommer föreningar och sällskap, några formellt med ordförandeklubba och protokollförare i slips, andra är informella gäng utan annat än ett starkt behov av social kontakt. Hit kommer enstöringen som äter sin Dagens rätt under tiden hon lägger pannan i djupa veck över Aftonbladets korsord.

Varför alla trivs på Bullen? Svaret är enkelt: Det är ju här vi lever upp!